Tips omgang partner met autisme

Hoe je af en toe gek denkt te worden...
Hoe je af en toe gek denkt te worden…

Had ik onderstaande maar eerder gelezen. Zo kan het meer kans maken op een fijnere relatie, al is natuurlijk niet elke partner met autisme gelijk en dat geldt ook voor jou! Er moet natuurlijk ook sprake zijn van liefde, beetje moed en hoopjes welwillendheid. Beetje vertrouwen is handig en een beetje energie ook. Verlies jezelf niet. Lees je in en vraag hulp. Zoek manieren om jezelf op te laden. Jij bent de sleutel, maar ook deze kan ff tijd nodig hebben voor zichzelf, ontploffen en vermoeid raken. DUS DENK AAN JEZELF!

12 tips die mij hebben geholpen om een leukere relatie te hebben (LET OP: HOU ZE VOL!! Of zet door en blijf oefenen. Een dip meer of minder maakt ook niet meer uit 😉 En…probeer maar uit, maar wel een tijd!

 1. Een autist heeft mappen in zijn hoofd. En elke map staat voor een onderwerp waar jij soms ook per ongeluk zomaar aan gekoppeld bent. (mijn ex stootte elke dag zijn teen aan een tafel en gaf mij de schuld; ik had namelijk de tafel gekocht 😉 (Tja, dat was ff ver zoeken voor mij hihi)
 2. Het duurt minstens 10 seconden voordat de hersenen van de partner met autisme jouw vraag hebben omgezet in woorden in zijn hersenen. Daarom kun je soms heeel lang moeten wachten op een antwoord.
 3. De partner met autisme leeft vanuit zichzelf en ziet de wereld met zichzelf als startpunt. (ik zware griep maar kids uit school halen en reactie partner: jij ben niet ziek. Als ik ziek ben, lig ik op bed. Jij ligt niet op bed. Dus jij bent niet ziek. (deze vond ik heeeel vervelend, zachtjes uitgedrukt. Mijn eenzaamste momenten waren als ik ziek was..wie zorgde er dan voor mij?) Dus tip: GA OP BED LIGGEN ALS JE ZIEK BENT! Dan komt er ineens heeel veel goeds op je pad!
 4. VASTE PLEKKEN maken voor jouw partners spullen. Hij denkt ook dat hij een vaste plek heeft voor zijn sleutels, maar dit zijn er minstens 3. Zucht.
 5. Handig van de partner met autisme is dat hij een rasechte strateeg is! Hij weet feilloos de snelste route te vinden met de minst aantal stoplichten. (beetje jammer als je zondags gewoon een stukje met hem wil fietsen, aaaah!) Kortom; maak gebruik van hem bij het vinden van de weg!
 6. VRAAG OM DIE KNUFFEL, KUS etc. Wij vrouwen vinden het allemaal zo vanzelfsprekend dat de MAN het uitzichzelf moet kunnen inschatten wanneer je nu net wat nodig hebt. Wat we zelf dan vaak ook nog eens afwijzen. Dus vraag er zelf om. Of beter gezegd; VRAAG NIET MAAR ZEG!  (Schat, ik wil nu een knuffel, heb ik nodig. Partner: HE?! Ik zit achter de computer dan moet ik weer helemaal opnieuw mijn stukje lezen. – geiriteerd-  Tip: Schat, als je mij nu geen knuffel geef ga ik de hele avond door jouw stukje heen praten.
 7. En dan leren dat een knuffel op punt 6 gegeven wijze WEL ZEKER gemeend is en dat jij mag gaan loslaten dat dat niet zo is. En na een tijdje? Dan weet hij dat als je het zegt, lekker naar je toe moet komen…(conditionering heet dat)
 8. PICTO’s, kinderachtig??? Goh, had ik het maar eerder gedaan! Ik dacht ook, schaamt hij zich vast voor en als hij zich niet schaamt doe ik het wel voor de visite  hihi. Ach, dat kan hij toch wel onthouden? NEE DUS!  Autisten zijn beelddenkers. Heel heel visueel. (bij mij hing er een kaartje met de volgorde van de afwas geschreven, getekend kan ook, kijk wat binnenkomt) De volgorde van de afwas inclusief het opruimen van bestaand schone afwas en een schonen keukentafel en leeg aanrecht. DAT IS MIJN mapje van de afwas en die stem je nu af met zijn mapje van de afwas. Mijn ex was ontzettend opgelucht toen ik de dagindeling door de weeks (inclusief kaartje; Thalassa kus geven bij binnenkomst en kop thee bij woord ZIEK) en die van het weekend presenteerde: O, bedoel je dat steeds?! Zeg dat dan (pffff)
 9. Jij bent de sleutel, hij verandert niet. Want dat kunnen die hersentjes gewoonweg niet. Ze groeien maar een beetje op dit vlak. Hoe ga jij om, welke hulp zoek jij om te accepteren dat je een chronisch tekort aan empathie en troost krijgt. Want die feiten liggen er.
 10. Zie dat zijn liefde voor jou gewoonweg niet vaak in woorden en al helemaal niet vaak in gedrag zichtbaar zijn zoals wij het verwachten. (kus, knuffel, kaartje, brief, kadootje etc) Maar dat het vooral zit in wat hij voor je DOET! Net die afwas (al is de vloer nu nat) Net die boodschapjes gekocht (die je zelf al had gehaald) Probeer dat te blijven zien. Want een partner met autisme doet vaak echt zijn best. (en wil je graag die bloemen—) conditioneer of app hem: ELKE WOENSDAG BLOEMETJE MEE VOOR Thalassa….en dat geschiedde…en ik leerde er van te genieten…
 11. Mijn ex had een angst-basis. Elk nieuw ding bracht verwarring (1e keer sinds jaren weer met een bus, week paniek, ruzie en gescheld, gevloek en getier…NIET TOF! ) Zat hij eenmaal in die bus en leefde ik de hele heen en terugrit met hem mee… ik heb hem er NOOIT MEER over gehoord. Blijkbaar was er ineens geen probleem. En ik kon bijkomen van een week gedoe. Gek werd ik ervan…maar het ging ook snel weer voorbij. DAT IS OM HEEL GOED IN JE HOOFD TE STOPPEN! En dat is wat de meeste mensen weten; emoties gaan voorbij, al duren ze soms errug lang!
 12. Ik hoop dat je organisatorisch en planmatig aangelegd bent. Want hij is het alleen een beetje voor zijn eigen dingen en ook vaak niet passend bij dagelijks leven. Dus agenda met stickers, planbord en vooral zijn google agenda beheren is heel slim! Moet hij wel eerst in zijn systeem krijgen dat hij in die agenda gaat kijken…oei! Wees bewust dat jij juist in deze relatie tot je recht kunt komen omdat jij het heel goed kan! Het levert jou op dat jij kunt doen waar je goed in bent. Maar geef ook maar eens wat terug. Ontdek samen wat hij zelf kan regelen. Anders word je doodmoe!

-wordt vervolgd-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *